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ELECTIONS:
Initiation of Referenda on AdvAds
Questions of Public Policy /- S
Honorable Gary L. Peter
State's Attorney of LaSa ouURty
707 Etna Road, Room 245
P.0. Box 594
Ottawa, Illinois 6135
Dear Mr. Peterlin:

Ih r letter wherein you inquire whether the
county boar ope-rule county may, by ordinance or
resolution, \i i eferenda on advisory questions of public

policy or whet referenda may be initiated only by peti-
tion as provided in section 28-6 of The Election Code. (Ill.
Rev. état. 1982 Supp., ch. 46. par. 28-6.) For the reasons
stated below, it is my opinion that referenda on advisory ques-

tions of public policy may be initiated by the county board of

a non-home-rule county only when express constitutional or
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statutory authority exists for such action; in the absence of
such authority, such referenda may be initiated only by the
method prescribed in section 28-6 of the Code.

Referenda on advisory questions of public policy have
been submitted to voters on a variety of issues, such as real
estate tax increases, local governmental regulation of public
utilities, and a moratorium on the testing, production and
deployment of nuclear weapons. The resuits of such referenda
are merely advisory; they have no binding legal effect. (Ill.

Rev. Stat. 1982 Supp., ch. 46, par. 28-6; see also Georges v.

Carney (7th Cir. 1982), 691 F.2d 297, 299.) There are two
possible methods for initiating the submission of a public
question to voters: by a petition of electors (see Ill. Rev.
Stat. 1982 Supp., ch. 46, par. 28-6) or by a resolution or
ordinance of the governing body of a local governmental unit
(see, e.g., Il11l. Rev. Stat. 1982 Supp., ch. 46, par. 28-7).
You inquire under what circumstances the county board of a
non-home-rule county may initiate, by resolution or ordinance,
a referendum on an advisory question of public policy.

It is well established that non-home-rule units of

local government have no inherent power. (Ross v. City of

Geneva (1978), 71 Ill1. 2d 27, 31.) Section 7 of article VII of
the Illinois Constitution of 1970 provides that:

'"Counties and municipalities which are not
home rule units shall have only powers granted to
them by law and the powers (1) to make local
improvements by special assessment and to
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exercise this power jointly with other counties
and municipalities * * *; (2) by referendum, to
adopt, alter or repeal their forms of government
provided by law; (3) in the case of municipali-
ties, to provide by referendum for their offi-
cers, manner of selection and terms of office;
(4) in the case of counties, to provide for their
officers, manner of selection and terms of office
as provided in Section 4 of this Article; (5) to
incur debt except as limited by law and except
that debt payable from ad valorem property tax
receipts shall mature within 40 years from the
time it is incurred; and (6) to levy or impose
additional taxes upon areas within their
boundaries in the manner provided by law for the
provision of special services to those areas and
for the payment of debt incurred in order to
provide those special services."

It is readily apparent that none of the five powers expressly
granted to non-home-rule counties in article VII, section 7

encompasses the power to initiate referenda on advisory ques-
tions of public policy. Thus, the authority of a county board
of a non-home-rule county to initiate an advisory questién of
public policy must be found, if it exists at all, in a statute

or be necessarily implied therefrom. (See Redmond v. Novak

(1981), 86 Ill. 24 374, 382.)

Article 28 of The Election Code (Ill. Rev. Stat. 1982
Supp., ch. 46, par. 28-1 et seq.) provides a comprehensive and
detailed framework for the submission of public questions to
the voters of the State or of any political subdivision or
district. The term ''public question' includes édvisory ques-
tions of public policy. (Ill. Rev. Stat. 1982 Supp., ch. 46,
par. 1-3.) Section 28-1 of the Code (Ill. Rev. Stat. 1982

Supp., ch. 46, par. 28-1) provides in pertinent part:
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"The initiation and submission of all public
questions to be voted upon by the electors of the
State or of any political subdivision or district
shall be subject to the provisions of this
Article.

Questions of public policy which have any
legal effect shall be submitted to referendum
only as authorized by a statute which so provides
or by the Constitution. Advisory questions of
public policy shall be submitted to referendum
pursuant to Section 28-5 or pursuant to a statute
which so provides.

The method of initiating the submission of a
public question shall be as provided by the
statute authorizing such public question, or as
provided by the Constitution.

All public questions shall be initiated,
submitted and printed on the ballot in the form
required by Section 16-7 of this Act, except as
may otherwise be specified in the statute
authorizing a public question.

* % % "
(Emphasis added.)

Section 28-1 provides clearly and directly that '"[t]he method
of initiating the submission of a public qhestion shall be as
provided by the statute authorizing such public question, or as
provided by the Constitution''. When the language of a statute
is plain and unambiguous, the plain meaning of the statute must

be given effect. (People ex. rel. Cruz v. Fitzgerald (1977),

66 I11. 2d 546, 551.) According to the express terms of
section 28-1 of The Election Code, a referendum on a question
of public policy may be initiated only by the method provided

in either the statute authorizing such public question or the

constitution. Consequently, in the absence of an authorizing
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statutory or constitutional provision, the county board of a
non-home-rule county has no power to initiate a referendum on
an advisory question of public policy.

Section 28-1 of the Code (Ill. Rev. Stat. 1982 Supp.,
ch. 46, par. 28-1) provides that '[aldvisory questions of
public policy shall be submitted to referendum pursuant to
Section 28-5 or pursuant to a statute which so provides'.
Section 28-5 (Ill. Rev. Stat. 1982 Supp., ch. 46, par. 28-5)
provides in part:

'"Not less than 61 days before a regularly
scheduled election, each local election official
shall certify the public questions to be submit-
ted to the voters of or within his political
subdivision at that election which have been
initiated by petitions filed in his office or by

action of the governing board of his political
subdivision.

(Emphasis added.)
There are other provisions in article 28 of The Election Code
which also address circumstances in which an advisory question
referendum is initiated by the governing body.of a unit of
local government. (§§g, e.g., Ill. Rev. Stat. 1982 Supp., ch.
46, par. 28-2.) The meaning of particular statutory provi-
sions, however, must be derived from an evaluation of the
statute as a whole; each provision should be construed in con-
nection with every other section and in light of the stétute's

general purpose. (Miller v. Department of Registration and

Education (1979), 75 Il11. 2d 76, 81.)
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Section 28-5 specifies the time periods in which local
election officials must certify the public questions to be
submitted to the voters of a political subdivision, the requi-
site contents of such certification and the other procedures to
be followed in submitting a public question referendum to
voters, when the public question has been initiated by petition
or by action of the governing body of a political subdivision.
Similarly, section 28-2 of the Code (Ill. Rev. Stat. 1982
Supp., ch. 46, par. 28-2) specifies the time periods within
which public question referenda must be initiated, whether done
by resolution or ordinance or by petition. Compare with these
essentially procedural statutory provisions, section 28-6 of
the Code (I1l. Rev. Stat. 1982 Supp., ch. 46, par. 28-6) which
provides:

"On a written petition signed by 25% of the
registered voters of any municipality, townshilp,
county or school district it shall be the duty of
the proper election officers to submit any ques-
tion of public policy so petitioned for, to the
electors of such political subdivision at any
regular election named in the petition at which
an election is scheduled to be held throughout
such political subdivision under Article 2A.

Such petitions shall be filed with the local
election official of the political subdivision or
election authority, as the case may be. Local
questions of public policy authorized by this
Section * * * ghall be advisory public questions,
and no legal effects shall result from the adop-
tion or rejection of such propositions.'
(Emphasis added.)

Section 28-6 is plainly a substantive grant of authority which

authorizes and requires the submission of advisory public ques-
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tions to voters if initiated by a petition that complies with
the requirements of article 28 of the Code. In contrast,
section 28-5 and the other procedural provisions noted above
cannot be construed as an independent grant of authority which
satisfies the requirement of section 28-1 that the method of
initiating the submission of a public question '* * * ghall be

as provided by the statute authorizing such public question, or

as provided by the Constitution'. (Emphasis added.) (See 1981

I11. Att'y Gen. Op. 86, 87.)

The conclusion reached herein is in accordance with
opinion No. S-1105, issued by Attorney General Scott on
June 11, 1976. (1976 Ill. Att'y Gen. Op. 205.) The issue
addressed therein was whether a county board may by resolution
place before the voters of the county the question of whether
the county board should enact a county zoning ordinance. After
noting that nothing in the constitution, The Election Code, or
the statute relating to county zoning required or authorized
the approval of county voters in zoning matters, my predecessor
determined that a county board may not on its own initiative
place such an advisory referendum on the ballot.

For the foregoing reasons, it is my opinion that the
county board of a non-home-rule county may initiate referenda
on advisory questions of public policy only when express
constitutional or statutory authority exists for such action;

in the absence of such authority, such referenda may be initi-
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ated only by petition as prescribed in section 28-6 of The
Election Code.
Very| truly your
%

AT ORNEY ENERAL




